Szeretetnyelv kutya módon 1.

Kutyás ölelés

Vajon lehet-e párhuzamot találni a Gary Chapman által megfogalmazott 5 szeretetnyelv és a kutyák szeretetnyelve között? A legnyilvánvalóbb  kapcsolatot a testi érintés esetén fedezhetjük fel. Az ölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál.

Lássuk Rusty-nál mi tartozik a testi érintés kategóriájába, mi váltja ki a körülötte lévő emberekből az elvárt reakciót azaz a simogatást:

1. Lábhoz, kézhez való dörgölőzés

A figyelemfelkeltés kiváló eszköze. Ki az, aki megbírja állni, hogy megsimogassa azt az okos buksit. Utána jöhet a kézmosás vagy a törlőkendő használata. Nem támogatom azt a viselkedést, amikor ugrálással vagy a két mellső lábának a kiszemelt egyén / látogató lábszárára való helyezésével igyekszik maga felé terelni a figyelmet. Munkaruhát viselőknél ez megengedett, ha az érintett úgy dönt,  majd lehajol és “teszi a dolgát” vagyis megsimogatja ahol éri.

Az érintés megnyugtatja és feltölti mindkét felet

Az érintés megnyugtatja és feltölti mindkét felet

2. Hanyatt vágja magát, hogy tuti hozzáférjünk a hasához

Ha már lehajoltál és elkezdted simogatni, akkor biztos, ami biztos eldől, mint egy zsák. Van, amikor csak oldalra és van, amikor mind a négy lába az égnek mered. Ez mindenképpen a bizalom jele. Kihagyhatatlan alkalom, kivéve ha éppen gálaruhában igyekszünk valahová. Minden egyes alkalommal rácsodálkozom, hogy ebem mennyire ellazul és átadja magát az érzésnek, élvezi a simogatást.

Gyerünk, mire vársz még? Simogass!

Gyerünk, mire vársz még? Simogass meg!

3. Nyalogatás / Harapdálás

Én személy szerint maximum a kezemet hagyom megnyalni, az arcot megcélzó nyelves kutyapuszinak nem vagyok híve. Amennyiben a kezemben némi jutalomfalat is található, akkor a nyalogatás bevetése gyakoribb nála. A fej közeli simogatást olykor játékra való felhívásnak tekinti, s ilyenkor elkezd a kezem után kapkodni, s harapdálással próbálkozik. Ekkor jó szolgálatot tesz egy rongydarab vagy fadarab. Ez leköti a figyelmét és lehet tovább dögönyözni.

Ki élvezi jobban a simogatást? Mit is mondhatnék? Egy idézet kívánkozik ide:

A kutya nagyra becsüli azt az embert, aki minden testrészét ismeri, ahol vakargatni kell. (Charlotte Gray)