Kísérlet a zebrán

Újabb útkereszteződéshez közeledtünk. Óvatosan kémleltem az aszfaltra festett fehér csíkok felé. Éppen csúcsidő volt és így folyamatos volt az autók áramlása. Ahogy oldalra pillantottam, a különböző járművek fehér, kék, piros, sárga és fekete csíkok formájában suhantak el mellettünk. Odaértünk a zebrához, s rajtunk kívül egy gyalogos sem várakozott. A gépkocsik szinte alig lassítva közelítették meg a kereszteződést. Közlekedési lámpa nem volt, így felkészültem egy hosszabb várakozásra.

Gondoltam, ez megint kitűnő lehetőség, hogy Rustyval gyakoroljam az ’ül’ vezényszót. Persze ebemet szokás szerint a Gyalogos átkelést jelző tábla megjelölése kötötte le. Éppen kiadtam a vezényszót, magamban imádkozva a sikeres végrehajtásáért, amikor a szemem sarkából arra lettem figyelmes, hogy egy balról érkező fehér, négy ajtós Opel csikorogva lefékez, pár másodperc múlva hasonlóan megáll a zebra előtt egy jobbról érkező kisteherautó.

Erre a reakcióra nem voltam felkészülve. Rusty feneke éppen csak érintette az aszfaltot. Megdicsérni sem volt időm, úgy rántottam magam után, hogy ne növeljem tovább a várakozó autók létszámát.

Szerencsés vagyok, mert a gyors átkelés élményét a mindennapi sétáink során a forgalomtól és útkereszteződéstől függően többször is átélhetem.

Eljátszottam a gondolattal: Vajon hogyan nézne ki a végső sorrend, ha a zebránál egyenként felsorakoznának a következő versenyzők?

  1. Egy bevásárló táskát húzó, őszes hajú, otthonkát viselő nyugdíjas néni
  2. Egy 8. hónapban lévő, divatos ruhát viselő kismama
  3. Egy babakocsit toló, egyenruhás férfi
  4. Egy farmeros-pólós édesanya két óvodáskorú gyerekkel
  5. Egy kis- vagy középtestű kutyát sétáltató farmeros-pólós nő

Az ’esélyegyenlőség’ jegyében az idős hölgyet leszámítva minden versenyző hasonló korú és testfelépítésű lenne. Titokban felvennénk az egészet és közjegyző felügyelné az időmérést.

Szerinted ki várakozna a legkevesebbet a zebránál? Ki lenne a befutó? Te kire fogadnál?

Fotó: FreeDigitalPhotos.net/panuruangjan

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.