27 jel, ami mérgező kapcsolatra utalhat

Nincsenek tökéletes kapcsolatok, sem a magán-, sem az üzleti szférában. A jó kapcsolatokban biztonságban érzed magad, boldog vagy, tisztelnek, törődnek veled és önmagad lehetsz. Az érem másik oldala a mérgező kapcsolatok, amiben kihasználtnak, kimerültnek, olykor zaklatottnak érezheted magad.

Akár üzleti vállalkozást vezetsz, partnerrel dolgozol, vagy egy csapatot irányítasz, a legutolsó dolog, amire szükséged van, az egy ilyen kapcsolat. Amennyiben szeretnél a társas kapcsolataidban is megújulni, nem árt, ha felismered a figyelmeztető jeleket.

Íme néhány jel, ami segít beazonosítani a ’mérgezés’ tüneteit:

 1. Mindent elvesz, semmit sem ad. Minden olyan kapcsolatban, ahol azt tapasztalod, hogy viszi az energiádat és neked már nem marad semmi, az negatív hatással van rád.
 2. Kimerült vagy. Ahelyett, hogy boldognak és eredményesnek éreznéd magad, szellemileg, érzelmileg, sőt még fizikailag is kimerült vagy, akkor ideje újraértékelned a kapcsolatot.
 3. A bizalom hiánya. Egy kapcsolat bizalom nélkül olyan, mint egy autó benzin nélkül. Benne maradhatsz, amíg csak akarsz, de nem visz sehová.
 4. Ellenséges légkör. Az állandó harag illetve düh érzése az egyik biztos jele az egészségtelen kapcsolatnak. Sose vegyen körül ellenségesség, mert akkor nem érzed magad biztonságban.
 5. Az egyensúly hiánya. Egy egyoldalú kapcsolat sose zökkenőmentes.
 6. Állandó ítélkezés. Az ítélkezéssel teli kapcsolatokban a kritika inkább leértékel, ahelyett, hogy építene / támogatna.
 7. Állandó megbízhatatlanság. A kölcsönös megbízhatóság fontos a bizalom kiépítéséhez és a jó kapcsolat sarokköve.
 8. Nárcizmus. Ha egy kapcsolatban a másikat igazán csak önmaga érdekli, akkor lehetetlen bármilyen egyensúlyt elérni.
 9. A kommunikáció hiánya. Kommunikáció nélkül nincs kapcsolat.
 10. Folyamatos tiszteletlenség. A jó kapcsolat alapja a kölcsönös tisztelet.
 11. Kölcsönös elkerülés. Ha azzal töltöd az idődet, hogy elkerüljétek egymást, az mindent elmond neked, amit tudnod kell.
 12. Szüntelen kontrol. Ha egy személy irányít, vagy folyamatos kötélhúzás zajlik, valószínűleg túl sok energiádat viszi el a kapcsolat navigálása.
 13. Soha véget nem érő dráma. A jó kapcsolatok fejlesztik az életedet; nem zűrösebbé teszik.
 14. Folytonos önmegtagadás. Ha megváltoztatod a véleményedet, hogy a másiknak megfelelj, akkor romboló kapcsolatban vagy.
 15. Értéktelenség érzése. Alattomos dolog, amit a negatív kapcsolatok okoznak: azt az érzést keltik benned, hogy nem is érdemelsz jobbat.
 16. Színlelés. Egy mosoly nem mindig jelenti azt, hogy minden rendben van.
 17. Bizonytalansággal teli. Amikor semmi sem biztos, akkor az előrelépés lehetetlennek tűnik.
 18. Irigységgel teli. A partnerek sosem egyenlők minden szempontból, de ez az erő forrása kellene, hogy legyen és nem a bomlasztó irigységé.
 19. Az autonómia hiánya. Bárkinek bármilyen kapcsolatban joga van NEM-et mondani.
 20. Áthatja az áldozatvállalás. Nem tudsz a jövő felé mozdulni, ha össze vagy kötve valakivel, aki ragaszkodik a múlthoz.
 21. Csökkenti az önértékelésedet. Ha egy olyan emberrel vagy kapcsolatban, aki nem ismeri el az értékeidet, akkor nehéz lehet azt magadnak is meglátni.
 22. Tisztességtelenséggel tarkított. A partnerek közötti minden hazugság egyre jobban aláássa a kapcsolatot.
 23. Boldogtalanná tesz. Ha valaki folyamatosan boldogtalanná tesz, akkor tartozol magadnak annyival, hogy hagyod a másikat elmenni.
 24. Kényelmetlenül érzed magad. Néha az elmédnek több időre van szüksége, hogy felfedezze azt, amit a szíved már úgyis tud.
 25. Csökkenti a magas elvárásaidat. A mérgező kapcsolatok lassan elfogadtatják velünk azt, amit korábban elfogadhatatlannak tartottunk.
 26. Tele van kritikával. A folyamatos kritika még senkit sem segített a fejlődésében; nem arról szól, hogy miként csináljunk jobban valamit, hanem a kritizáló egojának növeléséről.
 27. A legrosszabbat hozza ki belőled. Ha folyamatosan a legrosszabbra figyelsz, akkor nem tudod kihozni magadból a legjobbat.

Van olyan munkatársad, barátod, családtagod, akikre ráismersz ezen ’tünetek’ alapján? A következő bejegyzésben találsz majd 8 tippet a velük való kapcsolatod kezelésére.

Ihletadó: Lolly Daskal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.