2 perces tipp a halogatás leküzdésére

2 perces szabály a halogatás leküzdésére

Amennyiben azok táborát népesíted, akik fogadalmat tettek az új év beköszöntével vagy ettől teljesen függetlenül  esel rendszeresen a halogatás csapdájába íme egy tipp, hogy mielőbb a cselekvés mezejére lépj.

Ezt az egyszerű stratégiát „2 perces szabály”-nak hívják, s a célja, hogy mielőbb belekezdj abba, amit el kell végezned.

A legtöbb dolog, amit halogatsz, az egyáltalán nem nehéz, megvan hozzá a tehetséged és a készséged, hogy elvégezd, csak különböző okokból kifolyólag igyekszel elkerülni, hogy belekezdj.

A 2 perces szabály túllendít a halogatáson és a lustaságon, mert olyan könnyen tettekre sarkal, hogy nem tudsz rá nemet mondani.

A 2 perces szabály két részből áll:

 1. Ha kevesebb, mint két percet vesz igénybe a feladat elvégzése, akkor csináld meg azonnal

Ez az ötlet David Allen Getting Things Done (Intézz el mindent!) című könyvéből származik.

Meglepő, hogy mennyi mindent félreteszünk pedig megoldható lenne két vagy kevesebb perc alatt. Ilyen pl. étkezés után elmosni a tányérokat, betenni a szennyest a szennyes tartóba, kivinni a szemetet, rendet rakni a szobában, elküldeni egy e-mailt stb.

Ha a feladat elvégzése kevesebb, mint két percet vesz igénybe, akkor kövesd a szabályt és csináld meg azonnal.

 1. Amikor egy új szokás kialakításába kezdesz, kevesebb, mint két perc alatt cselekedj

Valamennyi célodat meg tudod valósítani két perc alatt? Nyilvánvalóan nem.

Azonban minden cél elkezdhető kettő vagy kevesebb perc alatt. S ez a lényege ennek a szabálynak.

Úgy tűnhet, hogy ez a stratégia túl egyszerű a nagy életcéljaid megvalósításához, de ellent kell mondanom.

A 2 perces szabály a tehetetlenség törvénye miatt működik nagy és kis célok esetében is. Ha egyszer elkezdesz valamit, akkor azt könnyebb folytatni.

 • Jobb íróvá szeretnél válni? Egy mondatot írj csak le (2 perces szabály), és gyakran azt fogod tapasztalni, hogy egy órán át írsz.
 • Egészségesebben szeretnél étkezni? Csak egy szem gyümölcsöt egyél meg (2 perces szabály), és utána egyre gyakrabban érzel motivációt arra, hogy egy egészséges salátát is elkészíts.
 • Szeretnéd, ha az olvasás szokásoddá válna? Az új könyv első oldalát olvasd csak el (2 perces szabály) és mielőtt feleszmélnél már túl vagy az első három fejezeten.
 • Szeretnél heti háromszor futni egy héten? Minden hétfőn, szerdán és pénteken vedd fel a futócipődet és lépj ki az ajtón (2 perces szabály), végül már kilométereket teszel meg, ahelyett, hogy a gyomrodat popcornnal töltenéd meg.

A legfontosabb része bármilyen új szokásnak, hogy elkezdjük, nem csak az első alkalommal, hanem minden egyes alkalommal. A 2 perces szabály nem a teljesítményről / eredményekről, hanem a folyamatos cselekvésről szól. A teljesítmény fejlesztésére bőven lesz még alkalmunk.

Próbáld ki MOST

Azt nem tudom, hogy a 2 perces szabály működik-e számodra. Az biztos, ha sosem próbálod ki, akkor soha nem is fog.

Van valami, amit el tudnál végezni kevesebb, mint két perc alatt? Akkor tedd meg azonnal!

Ugye van 120 másodperced, hogy belekezdj egy rég halogatott feladatodba? Én kipróbáltam, és megszületett ez a rég halogatott blog bejegyzés. 🙂

Felhasznált irodalom: James Clear

One Response to 2 perces tipp a halogatás leküzdésére

 1. Annamari szerint:

  Igaz minden pontja. Agyban dől el minden. Hozzáállás kérdése az élet. És bizony lépésről lépésre érdemes haladni 🙂

  [Reply]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.