12 tanács, hogy perfekcionistából magasan teljesítővé válj

Amennyiben az előző perfekcionizmust taglaló bejegyzésem szíven talált és szeretnéd egyre jobban érezni magad illetve érzelmileg egészségesnek, mint a magasan teljesítők, akkor íme néhány javaslat:

 1. Vedd figyelembe, hogy mi a fontos számodra mind a munkádban, mind a magánéletedben. Próbálj meg minden szempontot szem előtt tartani, lásd a teljes képet. Ha rajtakapod magad, hogy megint a részletek miatt aggódsz (pl. Milyen betűtípust használj a prezentációdhoz?) akkor tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
  • Valóban olyan fontos ez?
  • Mi a legrosszabb, ami történhet?
  • Ha a legrosszabb megtörténik, akkor azt túlélem?
  • Valóban számítani fog ez még holnap? A jövő héten? Jövőre?
 2. Vedd észre és változtass azon a gondolkodásmódon, ami ehhez a viselkedéshez vezet. Tanulj meg fekete-fehér (a 100% alatti teljesítmény a nullával egyenlő) helyett árnyalatokban gondolkodni. Ismerd fel, hogy mi az, ami elég jó és lépj tovább.
 3. Inkább magas (kiemelkedő) teljesítményre törekedj, mint a tökéletességre. Olyan célokat tűz ki / követelményeket állíts fel, amik magasak, de még elérhetőek.
 4. Ápold a kapcsolataidat és alakíts ki egy támogató rendszert / közösséget.
 5. Tanulj meg segítséget kérni. pl. Néha nem könnyű a túl magas elvárásokat egy realista szintre hozni. Ilyenkor jó ötlet támogatást kérni valakitől, aki nem perfekcionista, s segíteni tud az új, realista célok kitűzésében.
 6. Tanulj meg visszajelzést kérni – és elfogadni mind a pozitív, mind az építő (konstruktív) jellegűt. Egy egyszerű: „Köszönöm a visszajelzésedet!” bőven elegendő, nem kell magyarázkodnod.
 7. Gondold át a céljaidat, az elért eredményeidet és jutalmazd meg magad értük. A jutalom lehet pl. egy finom ebéd, egy séta az erdőben a kutyáddal, szórakozás a barátaiddal, egy jó könyv vagy egy habos fürdő. 🙂 Készíts egy hosszú jutalom listát, s válassz belőle, ha eljött az ünneplés ideje.
 8. Fejleszd az időgazdálkodási készségeidet – állíts fel prioritásokat, oszd kicsi, teljesíthető részekre a feladataidat, rendelj hozzájuk határidőket és tartsd magad azokhoz. Emlékezz rá, hogy a cél a feladat elvégzése és nem a tökéletesség elérése.
 9. Arra fókuszálj, amit éppen csinálsz ahelyett, hogy eredményen aggódnál vagy azon, hogy mások miként fogják azt megítélni. Vagyis nemcsak a végeredményt, de az ahhoz vezető utat is élvezd.
 10. Tekintsd a hibákat fejlődési és tanulási lehetőségeknek. Ne hagyd, hogy gátoljon a cselekvésben a szorongás vagy a kudarctól való félelem. (Persze ha bombákat hatástalanítasz vagy ejtőernyőzést oktatsz, akkor jobb, ha nem hibázol. 😉
 11. Vedd elő a humorérzékedet, mert a segítségével gyorsan új megvilágításba helyezhetsz dolgokat, ha nem úgy alakul a helyzet, ahogy szeretted volna. Tölts több időt vidám emberek társaságában, hallgass kabarét, nézz humoros filmeket, nevess sokat és szívből.
 12. Szeresd és fogadd el magad olyannak, amilyen vagy és így gyorsan talpra állsz a csalódásaidból!

Mint „gyógyulófélben lévő” perfekcionista mondom, hogy légy türelmes magadhoz, s értékeld az apró lépésekben történő haladásodat. Megéri, mert boldogabbá teszed az életedet!

Oscar Wide idézet2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihletadók: Mark TyrellQueensland Law SociatyAnxietyBC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.